Begeleiding Evert-Jan de Groot

“Je zingt met je hele lichaam, niet alleen met je keel. Ongemerkt ben je heel actief als je zingt, en dat heeft een enorm heilzaam effect. Is ook wetenschappelijk bewezen.”

Emile Engel, Dirigent WMK
Er is momenteel niets te melden.

Begeleiding Evert-Jan de Groot

Evert-Jan de Groot (Deventer 1988) groeide op in de omgeving van Eefde/Zutphen. Al vroeg kreeg hij pianolessen van privédocent Frank Fahner en na ook jaren onderricht te hebben gehad in hoorn en kerkorgel, kwam Evert-Jan terecht bij de topstroom/talentenklas van de muziekschool te Zutphen en kreeg hij pianoles van Emile Engel.

Naast deze wisseling van docent was het deelnemen aan zomercursus Woudschoten van grote invloed op zijn muzikale ontwikkeling, zeker wat betreft kamermuziek en begeleiden. Tijdens zijn eindexamenjaar van het gymnasium volgde Evert-Jan de vooropleiding aan het Conservatorium van Amsterdam bij Mila Baslawskaja. Toch switchte Evert-Jan naar de universitaire studie wijsbegeerte, maar na het winnen van het Internationaal Studenten Pianoconcours in 2008 vervolgde Evert-Jan, naast wijsbegeerte, de conservatoriumstudie in Utrecht bij Hans Eijsackers, Martyn van den Hoek en Henry Kelder.

In mei 2013 sloot Evert-Jan deze studie af met een bijzonder eindexamen waarbij hij onder andere de Rhapsody op een thema van Paganini van Rachmaninoff uitvoerde onder leiding van dirigent Bas Pollard en een zelf georganiseerd groot romantisch orkest.

Evert-Jan heeft zich de laatste jaren steeds meer toegelegd op het begeleiden van professionele  zangers, naast het begeleiden van diverse amateurkoren. Hij was een tijd verbonden aan Opera Studio Nederland als begeleider en bekwaamt zich steeds meer op het vak van repetitor bij operaproducties.

Eén van die operaproducties is het succesvolle project ‘Rheingold aan de Rijn’ geweest, waarbij de opera Das Rheingold van Wagner op een schip in de Rijn werd uitgevoerd met een cast van internationaal vermaarde zangers. Met verschillende van die zangers zal Evert-Jan de komende tijd samen gaan werken, zoals met Ellen van Beek in de muziektheaterproductie ‘Frauenliebe und -leben’. Tegelijkertijd studeert de inmiddels zelfstandig pianist (zzp) door aan de universiteit met de researchmaster History and Philosophy of Sciences.